Smoke Solutions onderdeel van Habitat Solutions

Uw rookruimte professioneel inrichten

Rookruimte / Rookcabines / Voordelen rookcabines


Voordelen rookcabines Smoke Solutions

rookcabine, rookcabines

Een rookcabine biedt vele voordelen ten opzichte van buiten roken. Het is kostbaar als u medewerkers buiten laat roken en bovendien is het geen fraai gezicht als uw rokers voor de entree staan of hun sigarettenpeuken buiten weg gooien. Met een rookruimte zo dicht als mogelijk bij de werkplek stuurt u uw medewerkers niet in weer en wind naar buiten en reduceert u de duur van de rookpauzes. Met een rookcabine blijven rokende medewerkers bereikbaar, aanspreekbaar en in het zicht. Met een rookcabine hoeft u bovendien geen kostbare kantoorruimte op te offeren om een rookruimte te creëren. 

Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor een stijlvolle transparante rookcabine dichtbij de werkplek die rokers faciliteert en niet-rokers beschermt.


Kosten besparen met een rookcabine bij de werkplek

Rookcabines verdienen zich heel snel terug. De gemiddelde kosten voor een recirculerende Exclusive Line rookcabine inclusief afschrijving (in drie jaar) en onderhoud bedragen slechts zo’n € 15,- tot € 16,- per dag. Bij een direct afvoerende rookcabine zijn de kosten per dag zelfs nog aanzienlijker lager. Er vanuit gaande dat een gemiddelde roker zo’n 5 tot 7 sigaretten per dag rookt en dat een rookpauze zo’n 10 tot wel 20 minuten kan duren bespaart u met een rookcabine zo dicht als mogelijk bij de werkplek ruim 50% op de rooktijden. Weet u dit te vertalen in een hogere productiviteit of efficiëntere organisatie dan kunt u met uw gemiddeld uurloon eenvoudig berekenen wat een rookcabine u op kan leveren. Wij hebben hieronder wat rekenvoorbeelden op een rij gezet. Een rookcabine is al voordeliger vanaf 1 roker die meer dan 3 rookpauzes per dag neemt of 2 rokers die elk 2 rookpauzes per dag nemen! De variabelen in de berekening kunt u eenvoudig vertalen naar uw eigen situatie. 


Hoe dichter u de rookcabine bij de werkplek kunt plaatsen hoe groter de besparing op uw rookkosten zal zijn. Rookpauzes duren korter omdat uw medewerkers niet eerst 5 of meer minuten hoeven te lopen naar de rookplek en omdat er meer sociale controle op de rokers is, zullen zij bovendien minder lang en minder frequent roken.


Rekenvoorbeeld 1 - Kostenbesparing rookcabine bij 5 rokers binnen uw bedrijf

rookcabine kosten besparen, rookcabine kosten, rookcabine voordelen, rookcabines voordelen


Rekenvoorbeeld 2 - Kostenbesparing rookcabine bij 15 rokers binnen uw bedrijf

rookcabine kosten besparen, rookcabine kosten, rookcabine voordelen, rookcabines voordelen


Overige voordelen rookcabine

Naast de kortere rookpauzes en de enorme kostenbesparingen die u kunt realiseren met een rookcabine, zijn er nog vele andere voordelen die een rookcabine biedt ten opzichte van buiten roken of in een (afgelegen) rookruimte. 


  • Met een rookcabine nabij de werkplek, zijn rokende collega’s beter zichtbaar en bereikbaar (met als gevolg dat er minder wordt gerookt!);
  • Met een rookcabine is er sociale controle op rokers. Zij staan niet langer met een groep buiten of afgezonderd in een rookhok of rookruimte;
  • Meer harmonie tussen rokers en niet rokers
  • De roker rookt minder en minder lang
  • In rookcabines wordt tabaksrook direct afgezogen en wordt de lucht waarin de cabine staat opgesteld zelfs aanvullend gereinigd. Met een rookcabine voldoet u aan de eisen van de rookwet.  
  • Geen rokers of zwerfpeuken bij de entree van uw bedrijf.
  • Stijlvol ontwerp dat past in ieder interieur
  • Flexibel systeem: onze rookcabines zijn eenvoudig uit te breiden of te verkleinen naar behoefte en om te bouwen van recirculerend naar direct afvoerend of andersom. Ook als deze eenmaal geplaatst zijn.
  • Mobiele rookcabines: rookcabines met filtersysteem zijn eenvoudig te verplaatsen indien gewenst. Het enige dat u nodig heeft is een stopcontact in de direct nabijheid van de rookcabine.
  • Geen ongemak voor schoonmakers bij een rookcabine versus een rookruimte.


Onze rookcabines kunnen als recirculerende en direct afvoerende systemen worden geïnstalleerd. Bestaat de mogelijkheid de rook naar buiten af te voeren dan adviseren wij u te allen tijde te kiezen voor een direct afvoerend systeem omdat dit in gebruik voordeliger is doordat u geen filters hoeft te vervangen. De capaciteit van een direct afvoerende rookcabine is bovendien in principe onbeperkt. Het aantal rokers dat per uur van een dergelijke ruimte gebruik kan maken wordt niet beperkt door filtercapaciteit, maar wordt uitsluitend bepaald door het aantal beschikbare vierkante meters in de rookruimte en de tijd benodigd voor het roken van een sigaret (+/- 5 minuten).